Tips turunkan berat badan – Metabolisma badan

Seringkali kita terdengar pasal kaitan “metabolisma” dan “berat menurun”. Tetapi pernahkah kite terfikir apakah itu metabolisma dan apa yang mengaitkan ia dengan penurunan berat badan?

Metabolisma merupakan perubahan aktiviti fizikal dan kimia yang berlaku di dalam sel badan kita. Sebenarnya, semua aktiviti di dalam badan kita berlaku melalui proses metabolik, di mana sel akan memecahkan bahan kimia dan nutrien untuk menjana tenaga dan membentu molekul seperti protein. Proses metabolik yang bagus memerlukan darah yang sarat dengan oksigen, glukosa dan nutrien.

Metabolisma badan kita bergantung kepada 5 perkara:

  • Usia: Metabolisma badan kita menurun sebanyak 5% setiap dekad selepas umur kita melebihi 30 tahun.
  • Jantina: Lelaki membakar lebih kalori daripada perempuan
  • Jisim otot: Lagi tinggi jisim otot badan kita, lagi tinggi metabolisma badan kita
  • Aktiviti fizikal: Lagi banyak kita bersenam, terutama melibatkan aktiviti aerobik, lagi tinggi metabolisma badan kita
  • Genetik: Ada antara kita mempunyai metabolisma yang rendah kerana diwarisi secara genetik.

Berita baiknya, jika kita mengamalkan budaya pemakanan sihat dan seimbang, disertakan senaman, metabolisma badan kita akan membakar kalori seperti enjin kereta.

Dalam proses menurunkan berat badan, ianya amat penting untuk memastikan metabolisma badan kita di tahap yang tertinggi. Kerana ia akan membakar kalori yang banyak. Orang yang mempunyai metabolisma yang rendah, akan membakar kurang kalori, maka kalori yang berlebihan akan terperap di dalam badan dan membuatkan kita gemuk.

metabolicrate

Tahu tak, ada vitamin yang boleh membantu menaikkan metabolisma badan kita, seperti vitamin B-Complex. Boleh baca di sini untuk lebih lanjut : masalah berat badan

Shaklee juga memperkenalkan Cinch Shake Mix untuk menjaga otot-otot badan kita agar kekal sihat ketika proses penurunan berat badan. Otot sihat, metabolisma badan tinggi! Tiada efek yo-yo!

basalmetabolismcycle

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi  Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>