TIPS ELAK LETIH SEMASA BERPANTANG

Berpantang  ni merupakan satu tempoh di mana ibu yang baru bersalin dapat merehatkan diri serta mengikat tali kasih sayang dengan anak yang baru lahir. Yelah lepas 2 atau 3 bulan cuti, dah kerja masuk opis kan.huhu.Tetapi jangan ingat masa dalam pantang tu kita dok goyang kaki baring tidur makan tidur je tau. Ketika saya mengandungkan anak sulong dulu, itu idea yang saya ada tentang pantang. Terbayang kita di jaga dengan rapi oleh mak /mak mentua /confinement lady (sekarang trend orang amik upah jaga kita dalam pantang). Sebenarnya, realitinye amat jauh.

Ibu yang dalam pantang akan mudah rasa penat dan letih, dan semestinya tak cukup tidur. Huhu. Jangan terkejut jika bayi anda bangun setiap sejam atau dua jam untuk menyusu. Itu adalah normal! Jangan beranggapan susu badan anda tak cukup untuk si manja, atau anak tak cukup minum susu sebab tu mudah lapar dan kerap menyusu. Rata-rata ibu mengalami perkara yang sama, terutama jika anak itu lelaki. Saya sendiri tidak pasti mengapa, tetapi pengalaman dengan anak teruna saya, sampai umur 6 bulan pon masih setiap dua jam nak menyusu di waktu malam. Anehnya di waktu siang, jadual menyusunya berubah! Namun begitu, ada ibu-ibu yang bertuah dimana anak mereka tidur lena sampai ke pagi. Syukur Alhamdulillah.

Tu baru bab menyusu, blom saya sentuh bab nak salin lampin anak, nak dodoikan anak sambil nyanyikan lagu dengan semua lagu yang ada di kepala agar anak cepat lena (hehehe), dan kita juga kena menguruskan diri sendiri dan juga rumah tangga. Nasib baik ada orang lain turut membantu masa kita dalam pantang kan? :)

So berbalik kepada topik, camna nak elak letik semasa berpantang, dan apakah tips nya.

TIPS ELAK LETIH SEMASA BERPANTANG 

1. Manage your time! Kita memang tak cukup tidur di waktu malam. So bangun pagi, mata dah macam panda, muka dah cengkung macam nenek kebayan. So curi-curi lah tidur ketika siang hari di mana anak tengah tidur. Jangan plak anak tidur kita sibuk nak berfacebook, nak update blog or berinstagram ye.

2. Berpantang dengan betul. Enjoy mandian herba setiap pagi, berurut, bertungku untuk kembalikan tenaga dan kecergasan badan kita, so jangan rasa mandi herba/berurut/bertungku/bertangas itu tidak penting. Dan kalau boleh untuk bertungku, gunalah batu sungai. Kandungan mineral dalam batu tu sangat elok untuk badan kita (menurut kata mak bidan saya la..huhu), ianya bukan sekadar untuk kasi haba semata-mata. Tidak seperti tungku moden sekarang, malah ianya juga merbahaya.

3. Pejamkan mata dengan keadaan rumah yang kurang rapi, atau bila pakaian berlonggok tidak dilipat, terutama bila anda berpantang seorang diri. Kalau suami sudi menolong, alhamdulillah, tetapi  tak perlu mengarah suami untuk melakukan kerja harian rumah. Nanti tak pasal-pasal tercetus pergaduhan dan boleh menambahkan stress anda so anda pon cepat letih. Dah le hormon ibu yang lepas bersalin ni belum stabil, mudah terasa, mudah marah dan mudah menangis, betul tak? Hehehhe. Suami pon penat dengan kerja di pejabat, malam pula turut bersengkang mata menjaga anak kan? So pejam mata buat tak nampak ye. Nanti dah betul2 pulih dan abis pantang, baru le kerah jentera-jentera anda untuk berkerja ye.

4. Bagi ibu yang berkerja, lupakan dunia kerja anda buat sementara waktu. Jangan bukak email opis, klu boss call tu, buat tak nampak hp kat mane la ye. ;)

5. Makan. Jangan tak makan semata-mata nak kejar berat zaman anak dara sebelum abis pantang. Meh sini nak kasi reason kenapa kena makan, especially makanan yang berkhasiat (klu nasi putih ngan ikan kering tu tak berapa berkhasiat ye anak- anak!). 1) Perlu makan agar badan kita boleh hasilkan susu. Cuba la berdiet tak makan malam ke, tak nak breakfast ke, sok meraung le bile susu takde. Jangan risau, ibu menyusu boleh bakar up to 500 kalori sehari dengan menyusu tauu. 2) Kurang makan, badan cepat letih, tenaga takda, kita pon mudah terkena syndrom PMS. Dah le hormon tak stabil. Makanan bleh buat kita ceria ape, btol tak? :)

6. Ambil le vitamin (ESP, Vita-Lea Iron Formula dan B-Complex) utk boostkan tenaga badan kita. Malah sangat elok utk kesihatan secara umum, dan untuk penyusuan. Dah le murah je.

 photo 1fd1bb26-3abb-4b9e-b63c-1aa35abdbe85_zpsc1516a2f.jpg

Jom baca info yang anda perlu tahu mengenai Set Ibu Berpantang : KLIK SINI UNTUK SET IBU BERPANTANG SHAKLEE

Testimoni pengguna vitamin Shaklee di sini: Testimoni

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE

 

KLIK SINI UNTUK MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE

dan dapatkan harga vitamin Shaklee pada harga ahli, serta peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

 

Shaklee sudah lebih 20 tahun berada di Malaysia. Disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim, malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Diyakini selamat dan berbaloi!

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

PM fanpage multivitamin4you
Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
email: info.vitamin4you@gmail.com
lawati: www.multivitamin4you.com
Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>