Kolagen untuk kulit cantik dan awet muda

Kolagen memang sinonim denan kesihatan kulit, terutama para wanita yang menginginkan kulit yang cantik, licin tanpa jerawat dan jeragat serta kulit yang cerah. Maka, ayuh kita kenali dulu apakah itu kolagen.

Apa itu kolagen?

Kolagen adalah sejenis protein. Strukturnya semulajadi adalah berserat, ia menghubungkan dan menyokong tisu badan lain, seperti kulit, tulang, tendon, otot, dan tulang rawan. Ia juga menyokong organ-organ dalaman dan ianya juga hadir dalam gigi. Terdapat lebih daripada 25 jenis kolagen yang secara semulajadi berlaku dalam badan.

Kolagen adalah salah satu protein yang paling banyak hadir dalam badan mamalia, termasuk manusia. Malah, ia membentuk kira-kira 25 peratus daripada jumlah protein dalam badan. Sesetengah orang merujuk kepada kolagen sebagai gam yang memegang badan bersama-sama. Tanpanya, anggota badan akan “berpisah” dan tidak bercantum.

Fungsi kolagen

Kolagen berfungsi dengan cara berbeza berbanding protein yang lain, di mana ia memiliki kekuatan tegangan yang hebat.  Sebagai contoh, ia boleh didapati kedua-dua di dalam dan di luar sel. Serat kolagen adalah penting dalam menyumbang kepada struktur luar sel-sel. Walau bagaimanapun, kolagen juga hadir di dalam sebilangan sel.

Kolagen berkerjasama dengan dengan elastin dalam menyokong tisu badan. Pada asasnya, ia memberikan tisu badan bentuk dan menyediakan ketegangan dan kekuatan; elastin pula memberikan fleksibiliti kepada tisu badan yang sama. Gabungan kolagen dan elastin ini adalah sangat penting dalam banyak bahagian badan, termasuk, (tetapi tidak terhad kepada) paru-paru, tulang dan tendon. Malah saluran darah bergantung kepada kedua-dua kolagen dan elastin.

Kolagen dan kesihatan kulit

Selalunya, kolagen dikaitkan dengan kulit. Ia berfungsi dengan keratin untuk memberikan kulit dengan kekuatan, fleksibiliti, dan daya tahan.  Walau bagaimanapun, apabila usia kita semakin meningkat, kolagen semakin termusnah, dan akibatnya kedutan mula muncul.  Oleh itu, kolagen adalah satu sangat penting bagi mereka yang mencari cara untuk melawan kesan ketara penuaan pada kulit. Beberapa profesional penjagaan kulit sebenarnya menasihatkan orang ramai mengenai cara-cara untuk merangsang pengeluaran kolagen dalam sel-sel kulit.

source

Di samping itu, kolagen juga mempunyai banyak kegunaan perubatan. Ia digunakan dalam beberapa prosedur pembedahan kosmetik dan dijual sebagai supplement tambahan  untuk pergerakan sendi dan kecantikan. Ia juga digunakan dalam merawat kesan terbakar yang serius. Bagi tujuan ini, ia digunakan untuk mengganti kulit buatan manusia.

Jika anda mempunyai masalah kulit kusam, jeragat, dan kedutan, dan ingin mencerahkan kulit dan mengembalikan keanjaalan kulit, saya amat syorkan anda Shaklee Collagen Powder. Ianya selamat (mengandungi hanya bahan semulajadi) dan berkesan (pelbagai ujian klinikal sudah dijalankan untuk membuktikan keberkesanan kolagen Shaklee). Ianya juga halal maka boleh digunakan tanpa was-was.

Lagi info mengenai masalah kulit, anti-penuaan dan Shaklee Collagen Powder di dapati di sini: Masalah kulit, Anti-Penuaan, Collagen Powder

Nak tau harga istimewanya kolagen Shaklee? Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi dan organik Shaklee?Hubungi saya!

Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>