Kepentingan vitamin untuk ibu hamil atau ibu mengandung

A7GEAW_2378638b

Di saat kita mengetahui yang kita sedang mengandung merupakan saat paling mengembirakan buat kita, dan juga suami. Dan sejak saat itu, kita mula mengambil berat akan kesihatan diri kita, demi cahaya mata yang bakal di lahirkan nanti. Perasaan tidak sabar untuk bersua muka dengan si manja akan membuak-membuak, dan kita mula berangan bagaimanakah rupanya, jantinanya, dan mula mencari-cari nama yang terbaik dan yang tercantik buat si manja.

Di sebalik kegembiraan kita, jangan kita lupa akan perkara-perkara penting seperti amalan pemakanan kita. Ini kerana, pemakanan kita boleh memberi kesan kepada perkembangan bayi. Harus kita ingat, keperluan nutrisi untuk ibu mengandung berbeza dengan keperluan nutrisi untuk wanita biasa.

Vitamin untuk ibu hamil atau ibu mengandung

Makan diet yang sihat adalah sentiasa idea yang bagus – terutamanya semasa mengandung. Ia juga adalah idea yang baik  untuk mengambil vitamin untuk ibu hamil untuk membantu melindungi apa-apa jurang nutrisi dalam diet ibu.

Vitamin untuk ibu hamil mengandungi banyak vitamin dan mineral. Antara mineral yang penting adalah asid folik mereka, besi, dan kalsium.

Asid Folik, Besi, dan Kalsium

Asid folik sangat penting terutama di awal kehamilan kerana ia membantu mencegah kecacatan tiub neural, yang menjejaskan otak dan saraf tunjang bayi.

Kecacatan tiub neural boleh berlaku dalam 28 hari pertama selepas konsepsi, selalunya sebelum ramai wanita tahu yang mereka sedang hamil! Oleh kerana kira-kira separuh daripada semua kehamilan tidak adalah kehamilan tidak dirancang, ia amat disyorkan kepada mana-mana wanita yang boleh hamil untuk mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari, bermula dari  sebelum konsep dan berterusan untuk tempoh 12 minggu pertama kehamilan.

Seorang wanita yang telah mempunyai bayi dengan kecacatan tiub neural perlu berbincang dengan pakar sakit puan beliau tentang sama ada dia mungkin perlu mengambil dos yang berbeza asid folik. Kajian telah menunjukkan bahawa mengambil dos yang lebih besar (sehingga 4,000 mikrogram) sekurang-kurangnya satu bulan sebelum dan semasa trimester pertama mungkin bermanfaat untuk wanita-wanita, tetapi berbincanglah  dengan doktor anda terlebih dahulu.

Makanan yang mengandungi asid folik termasuk sayur-sayuran berdaun hijau, kacang, kacang, buah-buahan sitrus, dan banyak makanan yang diperkayakan. Walaupun begitu, ia adalah idea yang baik untuk mengambil makanan tambahan  dengan jumlah asid folik yang betul, sebagai sandaran.

Kalsium adalah juga penting bagi wanita hamil. Ia boleh membantu menghalang beliau daripada kehilangan kepadatan tulang sendiri, kerana bayi menggunakan kalsium daripada ibu untuk pertumbuhan tulang sendiri.

Besi pula membantu darah membawa oksigen dalam kedua-dua ibu dan bayi.

Apakah ciri-ciri vitamin untuk ibu mengandung/ibu hamil yang baik:

Cari vitamin untuk ibu hamil yang terdiri daripada:

 • 400 mikrogram (mcg) asid folik.
 • 400 IU vitamin D.
 • 200 hingga 300 miligram (mg) kalsium.
 • 70 mg vitamin C.
 • 3 mg thiamine.
 • 2 mg riboflavin.
 • 20 mg niasin.
 • 6 mcg vitamin B12.
 • 10 mg vitamin E.
 • 15 mg zink.
 • 17 mg besi.

Dalam beberapa kes, doktor anda akan memberikan anda preskripsi untuk jenis yang tertentu vitamin yang sesuai untuk ibu hamil.

Jika Vitamin  Membuat Anda loya

Sesetengah vitamin untuk ibu mengandung/ibu hamil boleh menyebabkan loya kepada seorang wanita hamil. Jika ini berlaku kepada anda, bercakap dengan pakar sakit puan anda. Dia mungkin mampu untuk menetapkan pelbagai jenis vitamin ibu mengandung yg lain – sebagai contoh, sesetengah wanita mungkin lebih selesa dengan vitamin kunyah atau cecair.

Bagi pengguna Shaklee, vitamin untuk ibu hamil / ibu mengandung adalah seperti berikut:

 • Vita-Lea Iron formula Multivitamin
 • Vitamin B-Complex
 • Chewable Vita-C / Sustained Release Vita-C
 • OsteMatrik
 • OmegaGuard (trimester ke-II dan ke-III)

 Lagi info mengenai kehamilan dan vitamin ibu hamil boleh didapati di sini: Info kehamilan, Set Ibu Mengandung

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi dan organik Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>