Category Archives: Vitamin B-Complex

HILANGKAN JERAWAT BATU

Jerawat batu menghantui hidup anda? Tak tahu nak buat ape dah untuk hilangkan jerawat batu? Dah tukar set penjagaan muka dari yang semurah-murahnya sehingga yang semahal-mahalnya, tetapi masih tiada hasil? Stress kan?

Apa kata try vitamin pula. Ni bukan sebarang vitamin. Ianya adalah vitamin semulajadi yang mudah diserap oleh badan kita, jauh berbeza kualitinya dengan vitamin sintetik yang mudah didapati di farmasi.

CARA HILANGKAN JERAWAT BATU

Untuk hilangkan jerawat batu, saya syorkan vitamin berikut - OmegaGuard, Vita-E Complex dan Vita-C Sustained Release 500mg. Berikut fungsi setiap vitamin untuk membantu menghilangkan jerawat batu anda:

OMEGAGUARD

OmegaGuard adalah asid lemak omega-3 (atau dikenali juga sebagai asid lemak baik/sihat) mempunyai pelbagai fungsi yang memberi manfaat kepada tubuh kita. Salah satu daripadanya adalah untuk mengurangkan keradangan dan bengkak seperti jerawat. Berbeza dengan ubat jerawat yang boleh memberikan kesan jangka panjang kepada kulit, malah boleh memberi masalah kepada kulit seperti menggelupas dan sebagainya, asid lemak omega-3 ni merupakan cara selamat dan sihat untuk hilangkan jerawat batu yang sememangnya degil.

VITA-E COMPLEX

Vitamin A di dalam badan memastikan kulit kita sentiasa sihat, dan juga membantu mengurangkan kesan parut jerawat. Jadi apa kaitannya dengan vitamin E? Sebenarnya, vitamin E menyokong vitamin A dalam melakukan tugas-tugasnya dengan baik. Tanpa vitamin E, kulit akan menjadi keras dan kasar. Vitamin E juga adalah anti oksidan yang melawan radikal-radikal bebas dari merosakkan kulit kita.

VITA-C SUSTAINED RELEASE 500mg

Vitamin C memainkan peranan dalam membaiki kulit, termasuk penyembuhan luka akibat jerawat batu. Badan kita tidak boleh menghasilkan vitamin C dengan sendirinya, dan ia jugak tidak mampu untuk menyimpan vitamin C di dalam badan. Oleh itu, perlulah dipastikan pengambilan vitamin c seharian mencukupi ye. Jangan teroverdose pulak. Janji konsisten amik setiap hari. Vitamin C ni pon anti oksidan juga. Memang sangat elok untuk kulit. Kelebihan Vita-C Sustained Release adalah kerana ianya “sustained release” maksudnya, vitamin C akan di lepaskan secara berkala dan perlahan-lahan ke dalam badan. Ini untuk mengoptimumkan penyerapan vitamin C oleh badan, kerana badan kita tak mampu nak serap vitamin C banyak2 sekali harung. Yang lebih akan dibuang melalui air kencing, so rugi kan.

hilangkan jerawat batu.png

 

Info set vitamin untuk hilangkan jerawat batu:

  • OmegaGuard 90 biji untuk 3 bulan
  • Vita-E Complex 120 biji untuk 4 bulan
  • Vita-C Sustained Release 500mg 180 biji untuk 6 bulan
  • Harga: RM 377 (penghantaran percuma)

Vitamin dan supplemen lain yang turut membantu untuk masalah jerawat secara umum:

Nak tahu lagi info tentang cara hilangkan jerawat batu?: KLIK SINI

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE

KLIK SINI UNTUK MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE

dan dapatkan harga vitamin Shaklee pada harga ahli, serta peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

Amy@Multivitamin4you (ID 910361)

PM di Facebook (KLIK SINI)
Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
email: info.vitamin4you@gmail.com

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya.

Shaklee sudah lebih 20 tahun berada di Malaysia. Disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim, malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Diyakini selamat dan berbaloi!

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

www.multivitamin4you.com

MURAHNYA HARGA SET BERSALIN SHAKLEE NI!

Mencari harga SET BERSALIN SHAKLEE? Haa inilah tempatnya!. Saya akan senaraikan setiap vitamin yang ada dalam SET BERSALIN SHAKLEE ni, berserta harganya sekali. Malah saya turut senaraikan vitamin apa yang bleh di tambah mengikut kesesuaian budget anda ye.  Jangan risau, set ni sangat berbaloi untuk anda, dan harganya juga murah berbanding set bersalin lain yang berada di pasaran.

SET BERSALIN SHAKLEE
 a) Set Bersalin Asas

 set berpantang shaklee

Set Bersalin Shaklee Size Per Botol Harga (RM)
Multivitamin Vita-Lea dengan Iron 120 biji RM88
Vitamin B-Complex 120 bji RM53
Vita-C Chewable 100mg 30 biji RM37
Zinc Complex 120 biji RM33
Jumlah RM211

* Vita-C Sustained Release (180 biji-RM92). Harga set bersalin = RM 266

 

 b) Set Bersalin Asas + ESP

set berpantang shaklee

Set Bersalin Shaklee + ESP Size Per Botol Harga (RM)
Multivitamin Vita-Lea dengan Iron 120 biji RM88
Vitamin B-Complex 120 bji RM53
Vita-C Chewable 100mg 30 biji RM37
Zinc Complex 120 biji RM33
ESP 850g RM150
Jumlah RM361

* Vita-C Sustained Release (180 biji-RM92). Harga set bersalin = RM 416

 

 c) Set Bersalin Asas + MILK BOOSTER
set bersalin shaklee
Set Bersalin Shaklee + MILK BOOSTER Size Per Botol Harga (RM)
Multivitamin Vita-Lea dengan Iron 120 biji RM88
Vitamin B-Complex 120 bji RM53
Vita-C Chewable 100mg 30 biji RM37
Zinc Complex 120 biji RM33
ESP 850g RM150
Alfalfa Complex 330 biji RM53
Jumlah RM414

* Vita-C Sustained Release (180 biji-RM92). Harga set bersalin = RM469

 

 d) Set Bersalin Asas + MILK BOOSTER + SET KURUS

 photo setberpatangasasmilkboosterlecithin_zpse766a3fb.jpg

Set Bersalin Shaklee + MILK BOOSTER Size Per Botol Harga (RM)
Multivitamin Vita-Lea dengan Iron 120 biji RM88
Vitamin B-Complex 120 bji RM53
Vita-C Chewable 100mg 30 biji RM37
Zinc Complex 120 biji RM33
ESP 850g RM150
Alfalfa Complex 330 biji RM53
Lecithin 180 biji RM52
Jumlah RM466

* Vita-C Sustained Release (180 biji-RM92). Harga set bersalin = RM521

Tidak pasti set mana yang harus di beli? Terus hubungi saya untuk dapatkan konsultansi dan penjelasan lebih lanjut tentang SET BERSALIN SHAKLEE.

Lagi info yang anda perlu tahu tentang SET BERSALIN SHAKLEE. KLIK SINI

Dapatkan harga SET BERSALIN SHAKLEE pada harga MURAH dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee! Kelebihan ahli Shaklee KLIK SINI

 

Isi borang keahlian Shaklee di bawah naungan Multivitamin4you di SINI

 

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE

 

KLIK SINI UNTUK MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE

dan dapatkan harga vitamin Shaklee pada harga ahli, serta peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

Shaklee sudah lebih 20 tahun berada di Malaysia. Disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim, malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Diyakini selamat dan berbaloi!

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

PM fanpage multivitamin4you
Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
email: info.vitamin4you@gmail.com
lawati: www.multivitamin4you.com
Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

 

 

 

MAKANAN ORANG PANTANG BERSALIN

Akan bersalin tak lama lagi? Berpantang seorang diri, tetapi tidak tahu pemakanan orang berpantang dan apa yang perlu dimasak? Jangan panik naa. meh baca artikel “MAKANAN ORANG PANTANG BERSALIN” ni sampai habis ye.

makanan orang pantang bersalin photo broiled-salmon_zpsbec0b2cd.jpg

Berpantang secara “strict” atau pun tidak tu bergantung kepada diri masing2. Klu nak kira, wanita di barat tak de istilah berpantang ke ape. Diorang memang redah je semua. Saya ada kawan yang keguguran ketika berada di luar negara. Habis aje D&C hari ni, esok terus pegi kelas seperti biasa. Memang doktor tak de nak kasi MC, malah doktor cakap bleh kayuh basikal lagi ke kelas. Hihihi.

Berbeza dengan Malaysia, khususnya adat orang Melayu ketika berpantang, ianya agak ketat, dari segi pemakanan dan apa yang boleh dan tak boleh dibuat. Dari segi ilmiahnya, saya tidak pasti adakah wajar kita mengikuti semua peraturan ketika berpantang, tetapi bagi saya yang berpantang dengan ibu sendiri, mendengar kata ibu adalah yang terbaik selagi ianya selari dengan Islam, sebagai tanda hormat kita kepada dia yang menjaga kita. Lagipon, dari segi kesihatan, mungkin sekarang belum nampak kesannya, tetapi bila dah berusia nanti, akan rasa sakit di sana sini. Wanita di barat tidak peduli akan hal itu, sebab orang-orang tua di sana memang gemar jumpa doktor dan makan ubat serta supplement. Hihihihi

So camne tu makanan orang pantang bersalin?

1) Makanan yang berkhasiat. Walaupun terdapat beberapa kelompok makanan yang harus dipantang (mengikut orang tua kita), tetapi cuba “khasiat”kan makanan harian ketika dalam pantang. Jangan makan nasi dengan ikan kering je, or nasi dengan lada hitam je. Kesian badan kita, ia perlukan zat dan mineral untuk sembuhkan luka dalaman kita.

2) Makanan yang berfiber tinggi. Mengapa perlu fiber?Sebab ibu yang baru lepas bersalin dan mendapat jahitan epsitomy cenderung untuk rasa takut membuang air besar. Malahan, luka epsitomy mengambil masa seminggu dua untuk sembuh, semestinya agak risau jahitan tu terbuka semula. Selalunya doktor akan membekalkan Duphalac untuk melembutkan najis. Selain itu, ibu boleh minum air masak secukupnya, serta mengambil makanan yang tinggi serat seperti oat dan buah-buahan.

3) Vitamin dan supplement. owh jangan pandang remeh keperluan vitamin dan supplement untuk ibu yang baru lepas bersalin. Sebenarnyer, kita digalakkan untuk teruskan vitamin yang kita ambil ketika mengandung selepas bersalin.

Lada hitam dan halia selalunya menjadi bahan utam dalam setiap masakan. Sebabnya, tanak kasi badan ibu berangin. Malah , lada hitam dan halia ni boleh buat badan kita panas. Nyaman je rase. =)

So antara hidangan yang sesuai adalah:

  • Daging dan ikan masak lada hitam. (perap daging atau ikan dengan lada hitam, bawang putih kemudiannya bakar. Best tau!)
  • Daging dan ikan masak halia
  • Sup ikan merah (my fav!)
  • Sup sayur lada hitam
  • Kerabu pegaga. (pegaga sangat elok untuk ibu menyusu kerana boleh jadi milk booster)

Nanti saya share resepi di entry berikutnya ya!

Klu perasan, tade saya letak ayam dalam contoh hidangan kan? Sebabnya, ianya antara makanan yang di pantang. Tetapi bergantung kepada masing-masing. Saya dulu pantang makan sup ayam. Opss :D

Berikut adalah antara makanan yang dilarang untuk orang pantang bersalin:

  • Ayam
  • Makanan laut
  • Sebilangan ikan yang boleh menyebabkan kegatalan.
  • Telur
  • Sebilangan sayur dan buah yang boleh sebabkan angin dalam badan.
  • Minuman sejuk dan berais.
  • Minuman berkaffein  (yang ni sebenarnye takde dalam list, tapi saya tambah sebab minuman berkaffein boleh mengurangkan susu ibu. So pantang je la ye :) )

Jom baca info yang anda perlu tahu mengenai Set Ibu Berpantang : KLIK SINI UNTUK SET IBU BERPANTANG SHAKLEE

Testimoni pengguna vitamin Shaklee di sini: Testimoni

 

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE

 

KLIK SINI UNTUK MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE

dan dapatkan harga vitamin Shaklee pada harga ahli, serta peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

 

Shaklee sudah lebih 20 tahun berada di Malaysia. Disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim, malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Diyakini selamat dan berbaloi!

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

PM fanpage multivitamin4you
Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
email: info.vitamin4you@gmail.com
lawati: www.multivitamin4you.com
Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

TIPS ELAK LETIH SEMASA BERPANTANG

Berpantang  ni merupakan satu tempoh di mana ibu yang baru bersalin dapat merehatkan diri serta mengikat tali kasih sayang dengan anak yang baru lahir. Yelah lepas 2 atau 3 bulan cuti, dah kerja masuk opis kan.huhu.Tetapi jangan ingat masa dalam pantang tu kita dok goyang kaki baring tidur makan tidur je tau. Ketika saya mengandungkan anak sulong dulu, itu idea yang saya ada tentang pantang. Terbayang kita di jaga dengan rapi oleh mak /mak mentua /confinement lady (sekarang trend orang amik upah jaga kita dalam pantang). Sebenarnya, realitinye amat jauh.

Ibu yang dalam pantang akan mudah rasa penat dan letih, dan semestinya tak cukup tidur. Huhu. Jangan terkejut jika bayi anda bangun setiap sejam atau dua jam untuk menyusu. Itu adalah normal! Jangan beranggapan susu badan anda tak cukup untuk si manja, atau anak tak cukup minum susu sebab tu mudah lapar dan kerap menyusu. Rata-rata ibu mengalami perkara yang sama, terutama jika anak itu lelaki. Saya sendiri tidak pasti mengapa, tetapi pengalaman dengan anak teruna saya, sampai umur 6 bulan pon masih setiap dua jam nak menyusu di waktu malam. Anehnya di waktu siang, jadual menyusunya berubah! Namun begitu, ada ibu-ibu yang bertuah dimana anak mereka tidur lena sampai ke pagi. Syukur Alhamdulillah.

Tu baru bab menyusu, blom saya sentuh bab nak salin lampin anak, nak dodoikan anak sambil nyanyikan lagu dengan semua lagu yang ada di kepala agar anak cepat lena (hehehe), dan kita juga kena menguruskan diri sendiri dan juga rumah tangga. Nasib baik ada orang lain turut membantu masa kita dalam pantang kan? :)

So berbalik kepada topik, camna nak elak letik semasa berpantang, dan apakah tips nya.

TIPS ELAK LETIH SEMASA BERPANTANG 

1. Manage your time! Kita memang tak cukup tidur di waktu malam. So bangun pagi, mata dah macam panda, muka dah cengkung macam nenek kebayan. So curi-curi lah tidur ketika siang hari di mana anak tengah tidur. Jangan plak anak tidur kita sibuk nak berfacebook, nak update blog or berinstagram ye.

2. Berpantang dengan betul. Enjoy mandian herba setiap pagi, berurut, bertungku untuk kembalikan tenaga dan kecergasan badan kita, so jangan rasa mandi herba/berurut/bertungku/bertangas itu tidak penting. Dan kalau boleh untuk bertungku, gunalah batu sungai. Kandungan mineral dalam batu tu sangat elok untuk badan kita (menurut kata mak bidan saya la..huhu), ianya bukan sekadar untuk kasi haba semata-mata. Tidak seperti tungku moden sekarang, malah ianya juga merbahaya.

3. Pejamkan mata dengan keadaan rumah yang kurang rapi, atau bila pakaian berlonggok tidak dilipat, terutama bila anda berpantang seorang diri. Kalau suami sudi menolong, alhamdulillah, tetapi  tak perlu mengarah suami untuk melakukan kerja harian rumah. Nanti tak pasal-pasal tercetus pergaduhan dan boleh menambahkan stress anda so anda pon cepat letih. Dah le hormon ibu yang lepas bersalin ni belum stabil, mudah terasa, mudah marah dan mudah menangis, betul tak? Hehehhe. Suami pon penat dengan kerja di pejabat, malam pula turut bersengkang mata menjaga anak kan? So pejam mata buat tak nampak ye. Nanti dah betul2 pulih dan abis pantang, baru le kerah jentera-jentera anda untuk berkerja ye.

4. Bagi ibu yang berkerja, lupakan dunia kerja anda buat sementara waktu. Jangan bukak email opis, klu boss call tu, buat tak nampak hp kat mane la ye. ;)

5. Makan. Jangan tak makan semata-mata nak kejar berat zaman anak dara sebelum abis pantang. Meh sini nak kasi reason kenapa kena makan, especially makanan yang berkhasiat (klu nasi putih ngan ikan kering tu tak berapa berkhasiat ye anak- anak!). 1) Perlu makan agar badan kita boleh hasilkan susu. Cuba la berdiet tak makan malam ke, tak nak breakfast ke, sok meraung le bile susu takde. Jangan risau, ibu menyusu boleh bakar up to 500 kalori sehari dengan menyusu tauu. 2) Kurang makan, badan cepat letih, tenaga takda, kita pon mudah terkena syndrom PMS. Dah le hormon tak stabil. Makanan bleh buat kita ceria ape, btol tak? :)

6. Ambil le vitamin (ESP, Vita-Lea Iron Formula dan B-Complex) utk boostkan tenaga badan kita. Malah sangat elok utk kesihatan secara umum, dan untuk penyusuan. Dah le murah je.

 photo 1fd1bb26-3abb-4b9e-b63c-1aa35abdbe85_zpsc1516a2f.jpg

Jom baca info yang anda perlu tahu mengenai Set Ibu Berpantang : KLIK SINI UNTUK SET IBU BERPANTANG SHAKLEE

Testimoni pengguna vitamin Shaklee di sini: Testimoni

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE

 

KLIK SINI UNTUK MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE

dan dapatkan harga vitamin Shaklee pada harga ahli, serta peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

 

Shaklee sudah lebih 20 tahun berada di Malaysia. Disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim, malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Diyakini selamat dan berbaloi!

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

PM fanpage multivitamin4you
Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
email: info.vitamin4you@gmail.com
lawati: www.multivitamin4you.com
Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

ATASI ALAHAN KETIKA MENGANDUNG

Bila kita tahu kita dah mengandung, ya Allah tak tergambar rasanya perasaan ketika, betapa gembiranya kerana bakal menimang cahaya mata. Betul tak? Selepas sehari dua, bermulalah episod muntah-muntah, loya, pening, tidak bertenaga dan sebagainya. Tak semua ibu mengandung ada alahan ketika mengandung tau, ada yang sihat sejahtera seperti biasa sampaikan orang sekeliling pon tidak tahu dia mengandung. Hihi.

Alahan ketika mengandung ni selalunya berlaku pada trimester pertama, ada yang berlarutan sampai trimester kedua dan juga sampai trimester ketiga! Ada juga yang mendapat alahan ketika mengandung apabila masuk trimester ketiga! Heheh.. lain kandungan, lain ragamnya :)

So sini saya nak share tips untuk atasi alahan ketika mengandung.

1. Kurangkan (kalau boleh elak terus) mengambil makanan yang pedas. Makanan pedas ni bleh timbulkan angin dalam badan..lagi pening kepala, lagi teruk loyanya nanti. Bila dah muntah..kepala lagi pening..betul tak?huhu

2. Kurangkan mengambil makanan manis. Sebabnya, bila kita amik makanan yang manis2, termasuk minuman yang manis, mulut kita rasa lagi pahit. Bila rasa pahit, lagi teruk rasa loyanya.

3. No caffeine , No coffee. Sbb buat mulut kita rasa pahit, pestu caffeine ni tak elok untuk kita dan bayi. Caffeine bleh menghalang penyerapan kalsium (so jangan amik pil kalsium bersama kopi yee), malah dos yang tinggi dalam badan si ibu boleh menyebabkan keguguran. So berpantang kopi ye semasa mengandung.

4. Makan dengan kerap but in small portion. Dengan kata lain, untuk hilanglan loya, sentiasa lah mengunyah/makan. Tapi jangan pulak pegi amik jajan. Yang disarankan adalah kurma, kismis, buah-buahan. Bukan sahaja membantu mengurankan loya, tetapi sangat elok untuk kandungan kita.

Ni pulak saya nak share tips mudah untuk atasi alahan mengandung dengan vitamin Shaklee. Sambil-sambil makan vitamin untuk kesihatan, bleh juga kurangkan loya2 tu. Serampang dua mata, tak gitu? :)

  • Vita-C Chewable 100mg : yg ni best, selalu saya jadikan sbg gula-gula ketika mengantuk. Rasanya masam-masam gitu, buat ibu mengandung, bleh kurangkan rasa nak muntah
  • Papermint Ginger-Plus: yang ni pulak rase papermint, bleh membantu keluarkan angin, kurang rasa pening2 kepala tu. Nak amik sebagai tablet pon bleh, nak bancuh dalam air pon bleh. mane yang senang.
  • Energizing Soy Protein (ESP): klu dah lembik tak bertenaga, apa bende makan sume muntah, elok sangat2 ambil ESP ni. Shake je dgn minuman kegemaran, yourgurt ke, susu ke, jus buah ke, air sejuk ke. Insya-Allah bleh top up nutrisi2 yang terkurang tu, dan jugak kasi extra energy.

Buat pengetahuan, ada set vitamin untuk ibu hamil tau. Kalau amik set ni, tak perlu dah amik supplement lain seperti obimin or neurogain. Malah vitamin Shaklee ni sangat selamat dan elok untuk ibu dan bayi, sbb ianya vitamin semulajadi, bukan vitamin sintetik seperti yang ada dipasaran. Badan kita pon mudah untuk menyerap kalau vitamin yang diambil adalah vitamin semulajadi.

Set Vitamin Ibu Hamil:

  • Vita-Lea Iron Formula (multivitamin) 
  • Vita-C (Sustained Release/Chewable) 
  • B-Complex
  • Ostematrix 
  • OmegaGuard 
  • ESP

Untuk tahu lebih lanjut mengenai set ini, boleh klik sini: Set Ibu Mengandung

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE

 

KLIK SINI UNTUK MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE

dan dapatkan harga vitamin Shaklee pada harga ahli, serta peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

 

Shaklee sudah lebih 20 tahun berada di Malaysia. Disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim, malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Diyakini selamat dan berbaloi!

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

PM fanpage multivitamin4you
Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
email: info.vitamin4you@gmail.com
lawati: www.multivitamin4you.com
Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Kenapa perlu Set Berpantang Shaklee selepas bersalin?

Berpantang dengan Set Vitamin Shaklee? Ambil vitamin ketika berpantang? Pelik tak bila orang cakap macam tu? Tak perlu pelik. Memang elok sangat ambil vitmain ketika pantang sebab pengambilan vitamin selepas bersalin membantu menyembuhkan kita dari kesan fizikal n psikologi semasa kehamilan dan proses bersalin. Malah, jika kita menyusu, kebaikan kesihatan dari pengambilan vitamin turut dapat kat bayi tu nanti.

Antara vitamin yang disarankan untuk diambil selepas bersalin adalah:

1. Minyak ikan Omega 3

Kajian menunjukkan pengambilan minyak ikan membantu penghasilan susu dan menyokong perkembangan mata, otak dan sistem saraf bayi kerana minyak ikan sangat kaya dengan DHA, lebih-lebih lagi OmegaGuard. Malah minyak ikan membantu mengurangkan risiko post-partum depression (PPD) selepas kelahiran. Saranan daripada the American Pregnancy Association: 300ml setiap hari

2. Vitamin B9 / Asid Folik

Pengambilan asid folik atau vitmain B9 amat disarankan selepas bersalin, untuk mengurangkan risiko post-partum depression (PPD). Malah, diet seharian seorang wanita, lebih-lebih lagi ketika berpantang amat kekurangan asid folik . Kebaikan asid folik kepada bayi pula adalah untuk pembentukan sistem saraf bayi. Oleh itu ibu menyusu masih dapat membekalkan vitamin yang penting ini melalui pengambilan asid folik dan penyusuan. Saranan dari The US Department of Health and Social Service: 500mcg setiap hari

3. Zink

Kehamilan telah menyebabkan wanita kekurangan zink kerana kesukaran badan untuk menyerap mineral ini ketika hamil. Kerana itu wanita selepas bersalin kekurangan zink. Tetapi zink ini sangat penting untuk sistem imunisasi tubuh kita, malah melindungi badan kita dari serangan radikal bebas. Kajian yang dilakukan oleh Australian Maternal and Child Health Service menunjukkan ibu yang baru melahirkan anak dan mengambil zink lebih bertenaga, manakala bayi mereka kurang masalah colic. Saranan: 18mcg setiap hari.

4. Kalsium

Kita kehilangan ketumpatan tulang pada peringkat awal penyusuan. Untuk menyokong kesihatan tulang kita, juga untuk perkembangan bayi, kita memerlukan 1200ml kalsium setiap hari. Dan tak mungkin kita mendapatkannya hanya dari makanan. Sebab tu, ibu yang baru melahirkan anak, dan menyusu, sangat disarankan untuk mengambil pil kalsium. Bukan masa mengandung sahaja tau!

Credit to: The Importance of Postnatal Vitamins

Bace dah? haa..jangan ingat suka-suka je Set Berpantang Shaklee ni wujud. Memang kerana ianya sangat memberi kebaikan dan kelebihan kepada para ibu yang baru melahirkan anak. Sebab tu ramai ibu sekarang ni berpantang dengan Set Berpantang Shaklee.

Lagipon, vitamin-vitamin dalam Set Berpantang Shaklee ni sangat elok, dan boleh continue ambil selepas abis pantang, iaitu masuk dalam phase penyusuan.

SET IBU BERPANTANG (SET ASAS) 

  • Vita-Lea Iron Formula (multivitamin)
  • Vita-C (Sustained Release/Chewable)
  • B-Complex
  • Zinc Complex

Add-on:

Lagi info mengenai Set Ibu Berpantang boleh didapati di sini: KLIK SINI UNTUK SET IBU BERPANTANG SHAKLEE

Testimoni pengguna vitamin Shaklee di sini: Testimoni

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE

 

KLIK SINI UNTUK MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE

dan dapatkan harga vitamin Shaklee pada harga ahli, serta peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

 

Shaklee sudah lebih 20 tahun berada di Malaysia. Disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim, malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Diyakini selamat dan berbaloi!

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

PM fanpage multivitamin4you
Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
email: info.vitamin4you@gmail.com
lawati: www.multivitamin4you.com
Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Intai kehebatan Set Berpantang Shaklee dulu sebelum intai harga

Haa..saya tau ramaii sangat nak tahu harga Set Berpantang Shaklee kann? Sebelum tu kita tengok harga,  jom kita check tu ape kebonor hebat sangat Set Berpantang or dengan nama lain, Set Bersalin Shaklee ni, sampai menjadi pilihan ramai ibu-ibu yang bakal berpantang. Tak caya? jom check dulu testimonial mereka.

Set Berpantang Shaklee

Set Berpantang Shaklee

Set Bersalin Shaklee

Set Bersalin Shaklee

Ok, Set Berpantang Shaklee ni terdiri daripada vitamin-vitamin yang memang sangat memberi manfaat kesihatan untuk ibu berpantang. Mereka adalah:

1. Vita-Lea Iron Formula (Multivitamin)

  • kaya dengan zat besi untuk membantu penghasilan sel darah merah. Semasa bersalin kan kita banyak hilang darah.
  • membekalkan 28 jenis vitamin dan mineral untuk kesihatan tubuh badan, lebih-lebih lagi time pantang, kita memang tidak mendapat makanan yang seimbang..btol tak? Banyak yang kena pantang..dah namenya berpantang..hihi..so pengambilan vitamin ni sangat perlu untuk kembalikan keadaan badan kita yang “tercedera” kepada keadaan normal.

2.  B-Complex

  • agen anti stress dan mengelak angin meroyan. bahaya woo bile terkena angin meroyan ni.
  • membantu meningkatkan penghasilan sel darah merah, dan membantu menukarkan makanan menjadi tenaga. So walaupon dalam pantang, kita bleh jadi Supermom! Cergas Bertenaga!
  • melancarkan peredaran darah dan memelihara kecantikan kulit.

3.  Vita-C (sustained release atau chewable)

  • vitamin c ni berperanan untuk menyembuhkan luka dan tisu yang rosak.
  • vitamin c jugak penting untuk pembinaan kolagen dan kecantikan kulit. Ibu-ibu yang dalam pantang pasti tak sabar2 nak menjadi chantek seperti biasa kan? no more kulit kusam tak bermaya!

4. Zinc Complex

  • fungsi zinc complex ni sama dengan ikan haruan, sebab ikan haruan sendiri kaya dengan zink. Sebab tu ibu-ibu di sarankan makan ikan haruan selepas bersalin, btol tak? Tapi sapa sini suka makan ikan haruan, angkat tangan! Hihihihi memang tak ada, saya sendiri tak pernah makan. Lagipon saya tengok kat pasar, huiii..bleh tahan mahal ye. Saya lagi rela telan zinc complex. huhu
  • mengelakkan rambut gugur dengan kuantiti yang melampau

Tu baru set asas, selalunya customer saya akan tambah:

  • Ostematrix (Pil Kalsium) untuk membantu mengatasi sembelit. Perkara paling ngeri selepas nak beranak adalah nak buang air besar. huhuhuhu. Pengambilan pil kalsium juga amat disarankan oleh doktor untuk menampung keperluan kalsium oleh badan, serta membantu penyusuan.
  • Alfalfa Complex: merupakan milk booster kegemaran ramai (termasuk saya). Juga membantu melawaskan perut, dan membantu menurunkan berat badan dengan jayanya =)
  • ESP: ni pon milk booster jugak. Pestu ia kasi rasa kenyang yang agak lama, di samping bagi tenaga kepada kita. Senang nak turun berat badan klu amik ni =)
  • OmegaGuard: minyak ikan yang terbaik, sangat perlu untuk perkembangan otak, sebab ia kaya dengan DHA dan EPA. Apa yang kita makan, disalurkan melalui susu kepada bayi. InsyaAllah bayi pon dapat manfaatnye.

Apa kebaikan Set Berpantang Shaklee ni sampai semua suka sangat?

Mengikut pengguna Set Berpantang Shaklee:

  • Tubuh menjadi lebih segar dan bertenaga
  • Susu menjadi banyak

Tambahan lagi, vitamin Shaklee adalah vitamin semulajadi dan sangat sesuai untuk badan kita, bukan menyusahkan lagi badan kita. Ia juga tiada kesan sampingan kepada ibu dan anak, insya-Allah.

Lagi info mengenai Set Ibu Berpantang boleh didapati di sini: KLIK SINI UNTUK SET IBU BERPANTANG SHAKLEE

Lagi testimoni pengguna vitamin Shaklee di sini: Testimoni

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE

 

KLIK SINI UNTUK MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE

dan dapatkan harga vitamin Shaklee pada harga ahli, serta peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

 

Shaklee sudah lebih 20 tahun berada di Malaysia. Disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim, malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Diyakini selamat dan berbaloi!

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

PM fanpage multivitamin4you
Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
email: info.vitamin4you@gmail.com
lawati: www.multivitamin4you.com
Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Testimoni Set Berpantang Shaklee

Hari ni saya nak share  Testimoni hebat Set Berpantang Shaklee. Seorang ibu dua anak berpantang dengan vitamin Shaklee. Mesti ada yang terpikir: “Berpantang dengan vitamin..apekahh??” No no no..Jangan pandang kecil kepada vitamin tau. :) Jom kita baca testimonial pengguna Set Berpantang Shaklee ni.

Ok untuk berpantang, beliau telah memilih utk amik Set Berpantang, ESP dan OmegaGuard.

Baru 15 hari berpuasa..berat badan dah turun berkilo-kilo, gara-gara penangan OmegaGuard. Bukan senang nak hilangkan lemak2 yang terkumpul kat badan selama 9 bulan tu..ladi best klu tak turun lansung berat..tak ke nayee..huhu
OmegaGuard ni sebenarnya minyak ikan yang terbaik, bukan sahaja kaya dengan DHA dan EPA which is sangat bagus untuk otak kita dan perkembangan otak bayi, dia juga berfungsi untuk membakar lemak kolestrol dan mengurangkan selera makan.

Pestu, alhamdulillah rezeki susu untuk bayinya mencurah sejak Day-1 lagi, sesetengah orang kena tunggu tiga empat lima enam hari baru betul-betul keluar susu. Seperti saya..uhukss..masa tu tak knal Shaklee lagi. ngeeee.

Dia juga tak letih dan kekal bertenaga walaupun dalam pantang, siap bleh bezakan keadaan ketika beranak anak pertama dulu. Yelah..klu letih masa pantang, pestu dgn bayi dan anak..fuhhhh..susah beb. Mau meroyan..ngeee

Luka jahitan pon cepat sembuh..alhamdulillah. Gembira betul bila baca testimoni Set Berpantang Shaklee ni, betapa ianya sangat bermanfaat buat ibu ini. =)

set berpantang photo PicsArt_1373511302194_zpse6a8b28c.jpg
SET IBU BERPANTANG (SET ASAS) 

  • Vita-Lea Iron Formula (multivitamin)
  • Vita-C (Sustained Release/Chewable)
  • B-Complex
  • Zinc Complex

Add-on:

Lagi info mengenai Set Ibu Berpantang boleh didapati di sini: KLIK SINI UNTUK SET IBU BERPANTANG SHAKLEE

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE

 

KLIK SINI UNTUK MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE

dan dapatkan harga vitamin Shaklee pada harga ahli, serta peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

 

Shaklee sudah lebih 20 tahun berada di Malaysia. Disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim, malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Diyakini selamat dan berbaloi!

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

PM fanpage multivitamin4you
Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
email: info.vitamin4you@gmail.com
lawati: www.multivitamin4you.com
Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

VITAMIN IBU HAMIL

Vitamin ibu hamil disediakan bagi memenuhi keperluan nutrisi ibu hamil, di mana ia selalunya lebih tinggi daripada wanita biasa. Ini bagi memastikan kesihatan ibu adalah pada paras yang terbaik, serta menggalakkan secara sihat perkembangan bayi yang dikandung. Malah vitamin ibu hamil juga membantu  mengelakkan komplikasi ketika bersalin.

SET VITAMIN IBU HAMIL Trimester PErtama

Ketika Trimester Pertama, pengambilan asid folik amat ditekankan kerana ianya merupakan mineral penting dalam tempoh 12 minggu pertama kehamilan. Ini bagi mengelakkan kecacatan saraf pada bayi. Vitamin Shaklee yang mampu menyediakan keperluan asid folik dalam bentu folat adalah Vita-Lea dan B-Complex. Berikut merupakan set vitamin ibu hamil Shaklee untuk trimester pertama.

  • Vita-Lea Iron Formula (multivitamin) 
  • Vita-C (Sustained Release/Chewable) 
  • B-Complex
  • Ostematrix 

SET VITAMIN IBU HAMIL TRIMESTER kedua dan ketiga

Apabila ibu hamil masuk ke Trimester Kedua dan Ketiga, OmegaGuard di tambah dalam set vitamin ibu hamil. OmegaGuard dari Shaklee adalah minyak ikan yang kaya dengan DHA dan EPA bagi membantu perkembangan otak bayi. Berikut merupakan vitamin ibu hamil Shaklee untuk trimester kedua dan ketiga.

  • Vita-Lea Iron Formula (multivitamin) 
  • Vita-C (Sustained Release/Chewable) 
  • B-Complex
  • Ostematrix 
  • OmegaGuard 

Adakah perlu untuk mengambil Obimin dan NeuroGain? Tidak perlu. Malah set vitamin ini amat sesuai digunakan ketika berpantang dan ketika penyusuan.

 Untuk tahu lebih lanjut mengenai set ini, boleh klik sini: Set Ibu Mengandung

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE

 

KLIK SINI UNTUK MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE

dan dapatkan harga vitamin Shaklee pada harga ahli, serta peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

 

Shaklee sudah lebih 20 tahun berada di Malaysia. Disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim, malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Diyakini selamat dan berbaloi!

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

PM fanpage multivitamin4you
Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
email: info.vitamin4you@gmail.com
lawati: www.multivitamin4you.com
Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Asid Folik – vitamin penting trimester pertama buat ibu mengandung

Sebaik sahaja seorang ibu disahkan mengandung, vitamin penting yang disyorkan pada trimester pertama adalah asid folik, juga dikenali sebagai folat atau vitamin B9. Bagi yang memang merancang kehamilan, pengambilan asid folik ini bermula sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum itu, menunjukkan betapa pentingnya vitamin ini buat ibu yang mengandung.

Peranan asid folik secara generalnya adalah untuk membina sel-sel baru di dalam tubuh kita, serta membina DNA baru dan membaiki DNA yang rosak.  Asid folik pula diperlukan oleh ibu yang mengandung untuk mengelakkan kecacatan dalam sistem saraf bayi, seperti spina bifida.

Pengambilan asid folik adalah disarankan sebanyak 400 mikrogram (mcg) setiap hari buat ibu mengandung yang tidak mempunyai sejarah tentang kecacatan sistem saraf. Pengambilan ini haruslah dilakukan secara berterusan selama 12 minggu dari hari pertama disahkan mengandung. Ini kerana dalam 12 minggu kehamilan pertama, iaitu pada trimester pertama, perkembangan otak dan saraf bayi berlaku dengan pesat.  Ibu mengandung boleh meneruskan pengambilan asid folik pada trimester kedua dan ketiga.

Antara makanan yang kaya dengan folat adalah: bayam, brokoli, oat, emping jagung, dan kekacang.

Bagi memastikan pengambilan 400 mcg asid folik itu mencukupi, selalunya ibu mengandung disarankan mengambil pil asid folik pada trimester pertama.

Dalam SET IBU MENGANDUNG SHAKLEE, terdapat dua vitamin yang mengandungi asid folik, iaitu:

  • Vita-Lea Iron Formula (multivitamin): mengandungi  400 mcg folat
  • B-Complex: mengandungi 200 mcg folat.

Dah tahu kenapa asid folik menjadi vitamin penting trimester pertama buat ibu mengandung? Haaa..jangan skip lagi makan asid folik ye, dan jangan lupa check cukup tak pengambilan asid folik harian tu =)

SET IBU MENGANDUNG SHAKLEE

  • Vita-Lea Iron Formula (multivitamin) 
  • Vita-C (Sustained Release/Chewable) 
  • B-Complex
  • Ostematrix 
  • OmegaGuard 

Untuk tahu lebih lanjut mengenai set ini, boleh klik sini:  Set Ibu Mengandung

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE

 

KLIK SINI UNTUK MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE

dan dapatkan harga vitamin Shaklee pada harga ahli, serta peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

 

Shaklee sudah lebih 20 tahun berada di Malaysia. Disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim, malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Diyakini selamat dan berbaloi!

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

PM fanpage multivitamin4you
Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
email: info.vitamin4you@gmail.com
lawati: www.multivitamin4you.com
Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.