Cara Pengambilan Vitamin Untuk Badan Yang Sihat

Ramai orang mengambil vitamin  dan berpuas hati dengan hasilnya kerana cara pengambilan vitamin yang betul. Namun, tidak disangkal juga, ada yang tidak berpuas hati kerana tidak mendapat hasil yang dikehendaki. Selalu dalam kes sebegini, vitamin atau makanan tambahan itu yang disalahkan, sedangkan cara pengambilan vitamin itu salah. Oleh itu, jika anda membeli vitamin Shaklee, pastikan anda mendapat cara pengambilan vitamin yang betul ye!

cara pengambilan vitamin.jpg

cara pengambilan vitamin

 

Cara Pengambilan Vitamin

1.  Berikut adalah cara pengambilan vitamin secara umum sebagai panduan:

  • Vitamin Larut Air ( Vitamin B dan Vitamin C) – Ambil vitamin ini bersama air kerana vitamin ini perlukan air untuk larut dan kemudiannya digunakan oleh badan kita. Sebab itu lah pengambilan air sekurang-kurangnya 2L amat digalakkan.
  • Vitamin Larut Lemak (Vitamin A,D,E dan K) - Vitamin larut lemak ini perlukan lemak untuk larut. Oleh itu digalakkan mengambil vitamin ini bersama pengambilan makanan yang berlemak/berminyak, selalunya ketika sarapan, tengah hari atau malam.

2.  Pengambilan vitamin hendaklah mengikut kadar yang dicadangkan. Ini kerana pengambilan vitamin yang berlebihan seperti vitamin B dan C akan dibuang keluar oleh badan melalui air kencing, oleh itu mengambil dos yang tinggi untuk kedua-dua vitamin dalam satu masa hanyalah satu perbuatan sia-sia. Manakala pengambilan vitamin A,D,E dan K secara berlebihan boleh mendatangkan masalah kesihatan kerana vitamin larut lemak yang berlebihan ini akan disimpan di dalam hati dan akan menjadi toksin.

3.  Pengambilan vitamin juga hendaklan dibuat secara konsisten setiap hari pada waktu yang spesifik. Contohnya, jika kita mengambil vitamin tersebut pada waktu pagi, maka kekalkan jadual itu.

4. Elakkan pengambilan kalsium bersama iron kerana kalsium mengganggu penyerapan iron oleh badan. Seeloknya mengambil pil iron bersama air masak atau jus buahan.

5.  Jangan lupa untuk minum air masak (bukan air manis ye) sekurang-kurangnya 2L!

Lagi info tentang cara pengambilan vitamin boleh didapati di sini: KLIK SINI

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE

 

KLIK SINI UNTUK MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE

dan dapatkan harga vitamin Shaklee pada harga ahli, serta peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

Shaklee sudah lebih 20 tahun berada di Malaysia. Disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim, malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Diyakini selamat dan berbaloi!

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

PM fanpage multivitamin4you
Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
email: info.vitamin4you@gmail.com
lawati: www.multivitamin4you.com
Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>