Caffein dan kehamilan

Apabila kita mengetahui yang kita mengandung, antara perkara pertama yang perlu dilakukan adalah ambil tahu apa yg boleh dan tidak boleh di makan sepanjang kehamilan.

Antaranya adalah isu caffein. Caffein merupakan satu bentuk stimulasi kepada badan kita dan juga ianya boleh ditransferkan kepada bayi melalui plasenta. Ini boleh mengganggu paten tidur dan pergerakan bayi di akhir kehamilan.

Risiko pengambilan caffein kepada ibu dan anak

Antara risiko lain adalah boleh menyebabkan kelahiran premature. Walaupun kajian ini hanya dilakukan terhadap haiwan dan belum ada ujian ke atas manusia, eloklah kita mengambil langkah berjaga-jaga.

Risiko yang kedua adalah keguguran. Kajian yg diterbitkan oleh American Journal of Obstetrics and Gynecology menunjukkan risiko keguguran bertambah dua kali ganda dengan pengambilan caffein lebih 200mg setiap hari.

Keburukan cafein

Kehadiran cafein di dalam badan boleh mengganggu/menghalang penyerapan vitamin dan mineral oleh badan. Oleh itu jarakkan pengambilan vitamin dan supplemen ibu hamil bersama minuman / makanan yang mengandungi caffein.

Caffein juga menyebabkan kita mudah membuang air kecil. Ini boleh menyebabkan badan kita dehidrasi. Oleh itu pastikan pengambilan air masak yg secukupnya.

Set Vitamin Ibu Hamil:

Vita-Lea Iron Formula (multivitamin)
Vita-C (Sustained Release/Chewable)
B-Complex
Ostematrix
OmegaGuard
ESP
Untuk tahu lebih lanjut mengenai set ini, boleh klik sini: Set Ibu Mengandung

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE

 

KLIK SINI UNTUK MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE

dan dapatkan harga vitamin Shaklee pada harga ahli, serta peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

 

Shaklee sudah lebih 20 tahun berada di Malaysia. Disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim, malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Diyakini selamat dan berbaloi!

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

PM fanpage multivitamin4you
Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
email: info.vitamin4you@gmail.com
lawati: www.multivitamin4you.com
Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>