ATASI ALAHAN KETIKA MENGANDUNG

Bila kita tahu kita dah mengandung, ya Allah tak tergambar rasanya perasaan ketika, betapa gembiranya kerana bakal menimang cahaya mata. Betul tak? Selepas sehari dua, bermulalah episod muntah-muntah, loya, pening, tidak bertenaga dan sebagainya. Tak semua ibu mengandung ada alahan ketika mengandung tau, ada yang sihat sejahtera seperti biasa sampaikan orang sekeliling pon tidak tahu dia mengandung. Hihi.

Alahan ketika mengandung ni selalunya berlaku pada trimester pertama, ada yang berlarutan sampai trimester kedua dan juga sampai trimester ketiga! Ada juga yang mendapat alahan ketika mengandung apabila masuk trimester ketiga! Heheh.. lain kandungan, lain ragamnya :)

So sini saya nak share tips untuk atasi alahan ketika mengandung.

1. Kurangkan (kalau boleh elak terus) mengambil makanan yang pedas. Makanan pedas ni bleh timbulkan angin dalam badan..lagi pening kepala, lagi teruk loyanya nanti. Bila dah muntah..kepala lagi pening..betul tak?huhu

2. Kurangkan mengambil makanan manis. Sebabnya, bila kita amik makanan yang manis2, termasuk minuman yang manis, mulut kita rasa lagi pahit. Bila rasa pahit, lagi teruk rasa loyanya.

3. No caffeine , No coffee. Sbb buat mulut kita rasa pahit, pestu caffeine ni tak elok untuk kita dan bayi. Caffeine bleh menghalang penyerapan kalsium (so jangan amik pil kalsium bersama kopi yee), malah dos yang tinggi dalam badan si ibu boleh menyebabkan keguguran. So berpantang kopi ye semasa mengandung.

4. Makan dengan kerap but in small portion. Dengan kata lain, untuk hilanglan loya, sentiasa lah mengunyah/makan. Tapi jangan pulak pegi amik jajan. Yang disarankan adalah kurma, kismis, buah-buahan. Bukan sahaja membantu mengurankan loya, tetapi sangat elok untuk kandungan kita.

Ni pulak saya nak share tips mudah untuk atasi alahan mengandung dengan vitamin Shaklee. Sambil-sambil makan vitamin untuk kesihatan, bleh juga kurangkan loya2 tu. Serampang dua mata, tak gitu? :)

  • Vita-C Chewable 100mg : yg ni best, selalu saya jadikan sbg gula-gula ketika mengantuk. Rasanya masam-masam gitu, buat ibu mengandung, bleh kurangkan rasa nak muntah
  • Papermint Ginger-Plus: yang ni pulak rase papermint, bleh membantu keluarkan angin, kurang rasa pening2 kepala tu. Nak amik sebagai tablet pon bleh, nak bancuh dalam air pon bleh. mane yang senang.
  • Energizing Soy Protein (ESP): klu dah lembik tak bertenaga, apa bende makan sume muntah, elok sangat2 ambil ESP ni. Shake je dgn minuman kegemaran, yourgurt ke, susu ke, jus buah ke, air sejuk ke. Insya-Allah bleh top up nutrisi2 yang terkurang tu, dan jugak kasi extra energy.

Buat pengetahuan, ada set vitamin untuk ibu hamil tau. Kalau amik set ni, tak perlu dah amik supplement lain seperti obimin or neurogain. Malah vitamin Shaklee ni sangat selamat dan elok untuk ibu dan bayi, sbb ianya vitamin semulajadi, bukan vitamin sintetik seperti yang ada dipasaran. Badan kita pon mudah untuk menyerap kalau vitamin yang diambil adalah vitamin semulajadi.

Set Vitamin Ibu Hamil:

  • Vita-Lea Iron Formula (multivitamin) 
  • Vita-C (Sustained Release/Chewable) 
  • B-Complex
  • Ostematrix 
  • OmegaGuard 
  • ESP

Untuk tahu lebih lanjut mengenai set ini, boleh klik sini: Set Ibu Mengandung

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE

 

KLIK SINI UNTUK MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE

dan dapatkan harga vitamin Shaklee pada harga ahli, serta peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

 

Shaklee sudah lebih 20 tahun berada di Malaysia. Disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim, malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Diyakini selamat dan berbaloi!

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

PM fanpage multivitamin4you
Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
email: info.vitamin4you@gmail.com
lawati: www.multivitamin4you.com
Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>