Asid Folik – vitamin penting trimester pertama buat ibu mengandung

Sebaik sahaja seorang ibu disahkan mengandung, vitamin penting yang disyorkan pada trimester pertama adalah asid folik, juga dikenali sebagai folat atau vitamin B9. Bagi yang memang merancang kehamilan, pengambilan asid folik ini bermula sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum itu, menunjukkan betapa pentingnya vitamin ini buat ibu yang mengandung.

Peranan asid folik secara generalnya adalah untuk membina sel-sel baru di dalam tubuh kita, serta membina DNA baru dan membaiki DNA yang rosak.  Asid folik pula diperlukan oleh ibu yang mengandung untuk mengelakkan kecacatan dalam sistem saraf bayi, seperti spina bifida.

Pengambilan asid folik adalah disarankan sebanyak 400 mikrogram (mcg) setiap hari buat ibu mengandung yang tidak mempunyai sejarah tentang kecacatan sistem saraf. Pengambilan ini haruslah dilakukan secara berterusan selama 12 minggu dari hari pertama disahkan mengandung. Ini kerana dalam 12 minggu kehamilan pertama, iaitu pada trimester pertama, perkembangan otak dan saraf bayi berlaku dengan pesat.  Ibu mengandung boleh meneruskan pengambilan asid folik pada trimester kedua dan ketiga.

Antara makanan yang kaya dengan folat adalah: bayam, brokoli, oat, emping jagung, dan kekacang.

Bagi memastikan pengambilan 400 mcg asid folik itu mencukupi, selalunya ibu mengandung disarankan mengambil pil asid folik pada trimester pertama.

Dalam SET IBU MENGANDUNG SHAKLEE, terdapat dua vitamin yang mengandungi asid folik, iaitu:

  • Vita-Lea Iron Formula (multivitamin): mengandungi  400 mcg folat
  • B-Complex: mengandungi 200 mcg folat.

Dah tahu kenapa asid folik menjadi vitamin penting trimester pertama buat ibu mengandung? Haaa..jangan skip lagi makan asid folik ye, dan jangan lupa check cukup tak pengambilan asid folik harian tu =)

SET IBU MENGANDUNG SHAKLEE

  • Vita-Lea Iron Formula (multivitamin) 
  • Vita-C (Sustained Release/Chewable) 
  • B-Complex
  • Ostematrix 
  • OmegaGuard 

Untuk tahu lebih lanjut mengenai set ini, boleh klik sini:  Set Ibu Mengandung

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE

 

KLIK SINI UNTUK MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE

dan dapatkan harga vitamin Shaklee pada harga ahli, serta peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

 

Shaklee sudah lebih 20 tahun berada di Malaysia. Disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim, malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Diyakini selamat dan berbaloi!

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

PM fanpage multivitamin4you
Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
email: info.vitamin4you@gmail.com
lawati: www.multivitamin4you.com
Like fanpage saya :www.facebook.com/multivitamin4you

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>