Apa dan kelebihan Coenzyme Q10 untuk penyakit jantung?

Bulan ini, Shaklee telah memperkenalkan produk baru bernama CoQHealth. Oleh itu agak wajar rasanya saya bercerita serba sedikit apa itu Coenzyme Q10 dan apakah kelebihan Coenzyme Q10, terutamanya untuk pesakit jantung.

APA ITU COENZYME Q10?

Coenxyme Q10 atau secara ringkasnya, CoQ10 adalah sejenih vitamin antioksida larut lemak yang terbentuk secara semulajadi di dalam setiap sel di dalam tubuh kita.

CoQ10 ini sangat sangat diperlukan untuk membolehkan sel-sel tubuh kita menghasilkan tenaga sendiri, agar sel-sel tubuh kita kekal berfungsi (kalau tak berfungsi, matilah kita) Oleh itu ia memainkan peranan yang sangat penting dalam proses penghasilan tenaga, di mana CoQ10 berperanan sebagai pencetus tenaga.

Proses penghasilan tenaga ini berlaku beribu-ribu kali setiap saat. Cuba bayangkan kalau CoQ10 tidak mencukupi dalam tubuh kita?Mampukah sel-sel tubuh kita berkerja dengan efisyen? Sudah tentu tidak!

CoQ10 ini ditemui kebih banyak di dalam organ-organ yang kuat berkerja, seperti jantung, hati, buag pinggang dan pankreas.

Paras CoQ10 di dalam tubuh kita akan berkurang dengan usia dan aktiviti senaman yang kita lakukan. Semakin kita berusia, dan semakin kita aktif, semakin kurang paras CoQ10 dalam badan kita.

KELEBIHAN COENZYME Q10

  •  mengukuhkan otot-otot jantung.
  • menyokong keupayaan mengepam darah.
  • melancarkan peredaran darah ke seluruh badan.
  • menyumbang dalam pengekalan paras tekanan darah yang sihat atau normal.
  • satu antioksidan yang kuat, maka ia memainkan peranan dalam mengekalkan awet muda
  • membantu mengurangkan risiko penyakit jantung

JUMLAH COENZYME Q10 yang diperlukan oleh badan

Badan kita memerlukan 10mg CoQ10 sehari. Berdasarkan sumber Journal Food Comp Anal. 2001; 14(4):409-417, berikut merupakan kandungan CoQ10 dalam beberapa jenis makanan:

  • 2.6mg CoQ10 dalam 85gm daging
  • 1.4mg CoQ10 dalam 85g ayam
  • 0.8mg CoQ10 dalam 28g kekacang panggang
  • 0.5mg CoQ10 dalam 0.5 cawan brokoli rebus yang dipotong dadu

Kalau ikutkan, untuk dapatkan 10mg CoQ10 sehari, kena makan 0.33kg daging atau 0.61kg ayam. Wow!

Keupayaan tubuh kita untuk menghasilkan CoQ10 pula menurun apabila usia kita meningkat. Tambah lagi dengan diet yang tidak seimbang, tertedah pula kepada radikal bebas boleh mengurangkan paras CoQ10 di dalam tubuh kita.

Sebab itu lah, orang yang meningkat usianya, jika tidak menjaga pemakanan akan mudah terkena penyakit jantung.

Vitamin COQ10 dari Shaklee

Memandangkan keperluan yang amat tinggi untuk mengekalkan paras CoQ10 yang mencukupi dalan tubuh kita, Shaklee memperkenalkan supplemen CoQHealth Plus. Ianya mempunyai kandungan semulajadi daripaada campuran 28mg CoQ10 dengan Vitamin E dan  ekstrak Teh Hijau.

Nak tahu lebih lanjut mengenai vitamin CoQHealth Plus , boleh baca di sini. Lagi info mengenai masalah jantung, boleh baca di sini.

KLIK SINI UNTUK LIST HARGA VITAMIN SHAKLEE 

 

Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi  Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>